Sormisymbaalit ovat tanssijan instrumentti.
Kuva © Inka Vilén 2002

Sormisymbaalit

Sormisymbaalit tunnetaan myös turkkilaisella nimellä zillit. Symbaalit ovat rytmisoitin, jota myös tanssijat käyttävät tanssiessaan.

Symbaalit kuuluvat erityisesti Ylä-Egyptin kansantanssehin, mutta toisinaan niitä käytetään myös baladissa ja estraditanssien saidiosissa. Turkkilaisessa tanssissa zillejä käytetään paljon, ja amerikkalaistuneeseen tanssiin sormisymbaalit kuuluvat olennaisesti.

Sormisymbaalit ovat pyöreitä, kuperia metallilevyjä. Symbaaleja käytetään aina pareittain, kaksi symbaalia kummassakin kädessä. Symbaalit ovat peukalossa ja keskisormessa, mutta soittaessa peukalo pysyy paikallaan. Symbaalien kuminauha on sormen päästä katsoen ensimmäisen nivelen kohdalla tai sen yläpuolella.

Tyypillinen sormisymbaalien rytmikuvio on laukkarytmi, jossa toistuu hidas ja kaksi nopeaa iskua (tek-te-ke, tek-te-ke). Symbaaleilla voidaan soittaa myös erilaisia perusrytmejä, kuten saidia, maksumia tai baladi-rytmiä.

Tanssiessa haasteellisinta on yhdistää symbaalien soitto liikkeeseen. Harjoittelu kannattaa aloittaa kävelystä ja perusliikkeistä, erilaisia käsien asentoja unohtamatta.

 

 

päivitetty 3.7.2010            © Seitsemän Hunnun Tanssi ry. & Inka Vilén 2005–2018