Marokkolaiset tanssit

Marokkolaisista tansseista tunnetuimpia ovat berberitanssit, marokkolainen shaabi shikhat ja guedra-tanssi.

Berberitanssit vaihtelevat kylästä kylään, ja ne ovat yleensä improvisoituja. Tanssijoiden johtaja ohjaa tanssijoiden liikkeitä ja muodostaa kuvioita tanssijapareista tai pienistä ryhmistä. Tanssille tyypillistä on aaltoileva olkavärinä, maanläheiset askeleet, lantion värinä ja kierrot sekä keskivartalon rullaukset. Berberitanssin asuna on leveä hame, päässä silkkipäähine ja koruja.

Shikhat on Marokon arabien tanssia, jota tanssitaan marokkolaiseen populaarimusiikkiin. Rytmi on yleensä kuusijakoinen. Tanssissa lantio liikkuu koko ajan. Rytmiin tehdään erilaisia jalankoputussarjoja. Hiuksia heitellään etukautta vuorotellen molemmile sivuille. Asuna on pitkä takki, jossa on pitkät halkiot. Lantiolla ja vyötäröllä on vyöt, jalassa kengät.

Guedra-tanssi on hypnoottista. Siinä toistetaan yksinkertaisia liikkeitä. Tanssissa käytetään käden näpäytyksiä, jotka lähettävät energiaa pois tanssijasta. Tanssin kehittyessä tanssija voi lisätä pään heilutuksia. Asuna on sininen tai musta haik, suuri kangaskappale, joka kiinnitetään edestä kahdella soljella.

 

 

 

 

 

 

päivitetty 3.7.2010            © Seitsemän Hunnun Tanssi ry. & Inka Vilén 2005–2018