Khaligi

Khaligitanssi [häliigi, häliiži, häliidži] on kotoisin Persianlahden alueelta, Arabian niemimaalta. Naiset esittävät khaligia ryhmässä.

Tyypillisimmillään khaligimusiikissa on erityinen khaligirytmi adani. Samaa rytmiä voi toisinaan kuulla estradimusiikin osana.

Khaligin perusaskelluksessa etummainen jalka on tasajalalla, takimmainen koko ajan päkiällä. Askeltaa voidaan joko koko ajan sama jalka edellä tai vuorotahtiin. Ylävartaloa käytetään runsaasti: olkavärinää, ylävartalon iskuja ja pudotuksia. Toisinaan tehdään myös lonkanpudotuksia ja kahdeksikkoja.

Ominaista khaligille on hiusten heilutus puolelta toiselle. Päällä voidaan tehdä myös silmukkaa, hiuksia voidaan heiluttaa eteen ja taakse tai kahdeksikon rataa takaa eteen. Pään sivuliike on myös tavallinen.

Khaligimekko thobe nashal on hyvin pitkä ja väljä, läpikuultava mekko, jossa on suuret hiha-aukot. Kirkasväristen mekkojen keskiosa on yleensä kirjailtu kontrastivärisin ketjupistoin ja paljetein. Alla on suora, yksivärinen mekko. Tanssiessa mekon helmaa kannatellaan ja heilutellaan. Mekon hihaa voidaan käyttää myös pään kehyksenä tai huivin tapaan.

 

 

 

 

päivitetty 3.7.2010            © Seitsemän Hunnun Tanssi ry. & Inka Vilén 2005–2018