Kavaasitanssi

Kavaasitanssi kuuluu yläegyptiläiseen musiikki- ja tanssiperinteeseen, kuten myös saiditanssit.

Kavaasit olivat mustalaisheimoja, jotka olivat lähteneet Intiasta kohti Välimerta noin 400-luvulla. Mustalaiset olivat ammattimaisia viihdyttäjiä, ja heidän tanssinsa on muihin kansantansseihin verrattuna vaikeaa, suorastaan taiturimaista. Egyptin kuuluisin kavaasisuku on Nawar Mazin.

Kavaasitanssissa käytetään usein yläegyptiläistä saidimusiikkia. Kavaasit säestävät itseään sormisymbaalein ja esittävät myös lauluja.

Ominaista kavaasitanssille ovat lantion nopeat liikkeet ja väristykset. Kavaasiliikkeet ovat muita kansantansseja rempseämpiä. Tanssijattaret työskentelevät ainakin osan tanssista pareittain ja ryhmässä.

Tyypillisimmillään kavaasitanssi on improvisoitua. Symbaalien lisäksi kavaasitanssissa käytetään usein tanssikeppiä, joko koukkupäistä tai ohutta suoraa keppiä. Tasapainottelu ja akrobatia kuuluvat tanssin henkeen.

Kavaasitanssijoiden asu oli alkujaan monikerroksinen: pussihousut ja hame, paita ja liivi tai takki, lantiolla huiveja. Alkuperäisillä kavaaseilla on myös leveähelmaisia polvipituisia mekkoja. Asuna voi olla myös pitkä yksiosainen puku, joka on koristeltu helmirimpsuin. Yksinkertaisimmillaan asuksi sopii levenevähihainen galabeija, pussihousut ja kilisevä huivi.

 

 

 

 

päivitetty 3.7.2010            © Seitsemän Hunnun Tanssi ry. & Inka Vilén 2005–2018